donderdag 27 februari 2014

A school with a vision



Hallo allemaal,

Tijd voor een weekoverzichtje van onze avonturen in Malawi!

Maandag – een gewone lesdag

Maandag was het een gewone lesdag. Eerst Engels en daarna Expressive Arts in Standard 8. De leerlingen tonen respect voor mij en doen actief mee. Heel leuk om te ervaren! Toen ik een kijkje nam in het aanwezigheidsregister, zag ik dat de leeftijd van mijn klas heel erg verschilt – dat had ik al wel gedacht. De jongste in mijn klas is 11 jaar en de oudste 19. Toen ik vertelde dat we bij ons in België 1 leeftijd per klas hebben, begonnen alle  leerkrachten heel hard te lachen. Tja, cultuurverschil zeker?! De directeur vertelde me dat je hier naar de volgende klas gaat als je daar klaar voor bent. Het laatste jaar – Standard 8 – mag je dubbelen zo vaak je maar wilt. Hij vertelde dat er ooit een jongen van 8 jaar in Standard 8 zat omdat hij zo slim was. 

Dinsdag – bye bye elektriciteit!

De les wiskunde in Standard 2 ging redelijk goed. De meeste leerlingen hebben de maaltafel van 2 al onder de knie. Joepie! Dinsdag was het tijd voor het aanbrengen van de maaltafel van 3. De kindjes waren heel enthousiast, maar daardoor beginnen ze ook te duwen en te trekken en elkaar pijn te doen. Niet zo eenvoudig om dan rustig les te geven. Er werd ook afscheid genomen van Pieter, de docent van KdG. Hij werd uitvoerig bedankt, er werd gezongen en gespeecht. Ook wij werden tientallen keren vernoemd in de bedanking. Wanneer het tijd is voor ons afscheid, zullen we het niet droog kunnen houden. Daar zijn we nu al van overtuigd.
We hadden de hele dag geen elektriciteit en maar amper water, dus koken op ons houtvuurtje. We beginnen er goed in te worden! 

Woensdag – maaltafeljuf in actie

In Standard 3 werd de maaltafel van 4 herhaald. Na een hele les oefenen deed ik op het einde van de les opnieuw een kort toetsje om te kijken wat elke leerling al kan. Een aantal leerlingen had alles juist binnen een aanvaardbare tijd, anderen hadden alles fout… Opnieuw een hele uitdaging dus! Volgende lessen blijf ik werken in niveaugroepjes om zo hopelijk iedereen zo goed mogelijk te begeleiden.
Na de middag zijn we opnieuw gaan verven aan de prikborden. We hebben nu grotere verfborstels en dus gaat alles sneller vooruit. Elk prikbord heeft nu 2 lagen witte verf gekregen. Nu de randjes nog rood verven en dan zijn ze klaar. Foto’s volgen binnenkort!

Donderdag – op schoolreis

Donderdag was zonder twijfel het hoogtepunt van de week. We gingen op schoolreis! Voor de meeste leerlingen was dit de allereerste keer dat ze een schooluitstap deden.
Om half 8 werd iedereen op school verwacht – in uniform en met lunchpakket. We propten (ja, dat is echt het juiste woord!) de leerlingen in 4 minibusjes. De buitenkanten van de minibusjes werden versierd met papieren met de naam van onze school en de slogan ‘a school with a vision’. Wij kregen een iets comfortabeler plaatsje in de auto van Nelson. Ja hoor, ook de kofferbak is comfortabel! Om 9 uur vertrokken we dan richting Karonga. Voordat we naar onze eerste stopplaats reden, maakten we - luid toeterend - een toertje door het centrum van Chilumba en Uliwa. Iedereen moest weten dat de Happy School op uitstap ging!
We maakten een eerste stop bij het leger, waar we een korte rondleiding kregen. Dan reden we verder naar een privéschool in Karonga. We werden hier hartelijk ontvangen met liedjes, gedichten, speeches, … De bedoeling is dat onze school en de school in Karonga in de toekomst af en toe kunnen samenzitten om zo hun werking te bespreken en te optimaliseren.
Tijd voor de volgende stop: het museum van Karonga. In het museum staat het skelet van een dino, informatie over de grondlagen, de geschiedenis van Malawi, … Na het museumbezoek was het ‘ricetime’. Alle kinderen aten van hun lunchpakket: bijna allemaal rijst. Ook wij mochten proeven. Samen met de andere leerkrachten met je handen uit 1 pot eten. Ze apprecieerden dit en zeiden dat wanneer je dit doet, je er echt bij hoort. Op de terugweg richting Chilumba stopten we nog bij een meer en een katoenfabriek.
De leerlingen hebben genoten van deze dag, net als wij!

Bezoek aan een andere privéschool in Karonga

Museumbezoekje
 
Comfortabel in de kofferbak!

Vrijdag – alweer een week voorbij

Vrijdag vandaag, dat wil zeggen: alweer een week voorbij.
Zodadelijk nog wiskunde geven in Standard 3, en dan lessen voorbereiden voor volgende week. Na 2 weekendjes op uitstap hebben we besloten om dit weekend thuis te blijven, maar er staan weer heel wat leuke dingen op het programma! 

Liefs,

Noor

2 opmerkingen:

  1. Hoi schat,
    Leuk om te horen hoe jullie er ginder 'bij' horen. Hier hoor je er ook bij, maar ben je er niet. We denken en praten heel veel over jou. Overal waar we komen, wordt er gevraagd hoe het met jou is. Daarop kunnen we alleen maar zeggen dat je het SUPER doet. Je straalt op elke foto. Zoals je zegt, weer een week voorbij, de tijd vliegt. Geniet er nog van en blijf ons op de hoogte houden.
    Dikke kus en knuffel, moeke xxxxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo te zien hebben jullie een geweldige primeur meegemaakt voor onze school in Malawi ... een echte schoolreis in een busje en bezoeken die ze misschien niet meer zullen meemaken. Geniet er verder van en hopelijk herstelt Astrid snel.

    BeantwoordenVerwijderen