zondag 16 februari 2014

Vwaza March



Hallo allemaal!

Vrijdag gaf ik voor de eerste keer wiskunde in Standard 3. Ik begon met het herhalen van de maaltafel van 2 en 3, dit leren ze in Standard 2. Dit ging heel vlot bij de meeste leerlingen, maar dat komt omdat ze alles konden ‘afkijken’. Vanachter in de klas hangen wandplaten met de maaltafels en op de schriftjes van de leerlingen staan alle maaltafels mooi opgesomd. Omdat ze in dit schriftje moeten schrijven kunnen ze dit niet wegsteken en kan ik dus niet in het oog houden wie afkijkt en wie niet. Daarom heb ik besloten om volgende week de les te beginnen met een kort ‘toetsje’: 10 oefeningen van x2 en x3 op een los blaadje, zodat de leerlingen niet kunnen kijken op hun schriftje. Ik veronderstel dat dit een beter beeld zal geven van wie de maaltafels al goed onder de knie heeft en wie niet. De rest van de les zal ik dan werken in 2 groepen: een groepje leerlingen die alleen aan de slag gaan zonder materiaal en een groepje leerlingen die werken met concreet materiaal (kroonkurken) en met extra begeleiding. Ik ben benieuwd of dit gaat lukken.
Dit weekend trokken we onze avontuurlijkste schoenen aan. Na wat lezen in onze reisgids op donderdagavond besloten we om dit weekend er een weekendje op uit te trekken.

Zaterdagochtend om 7 uur vertrokken we naar Vwaza March, een wildreservaat wat verderop. Na zo’n 3 uur rijden zouden we aankomen. De laatste 25 kilometer moesten we over onverharde wegen. Geen probleem dachten we, met zo’n fantastische taxichauffeur als Nelson… maar dat was buiten de regen gerekend! De hevige regenbuien zorgden ervoor dat de weg in modderpoelen veranderden en water over in plaats van onder de brug stroomde, en daar was onze Toyota niet tegen opgewassen… we reden vast! Dan maar schoenen uit en op onze blote voeten de auto uit de modder proberen te duwen. We kregen hulp van een paar mannen, en na een kwartiertje was de auto terug vrij. Al zijn we er van overtuigd dat we zonder die mankracht ook uit de modder waren geraakt.
Gisteren en vandaag deden we 2 keer een wandelsafari: samen met Rex de ranger (bijna rescueranger, haha!) wandelden we rond op het domein in de hoop wat dieren te spotten. Gisteren zagen we veel nijlpaarden in het water, een leguaan en een paar impala’s. Vandaag zagen we opnieuw nijlpaarden, impala’s en een groep van zo’n 50 bavianen.
Pa-pa-pa-pak ze dan! Rex de ranger!
Op de terugweg kochten we maïs, bananen en cassava. Een beetje voor onszelf, en de rest voor de bavianen die we onderweg hoopten tegen te komen. En ja hoor, voor de tweede keer vandaag zagen we zo’n groep van 50 bavianen. Ze smulden gretig van het eten dat we naar buiten gooiden. Sommigen namen zelfs de bananen uit onze handen!

Een beetje voor ons, de rest voor de bavianen!

Na een leuk weekendje uit zijn we blij om weer ‘thuis’ te zijn. Want ondertussen is Chilumba echt mijn thuis geworden! De volgende 2 maanden zullen – net zoals de voorbije 3 weken - voorbij vliegen.

Tot snel!

Noor

3 opmerkingen:

  1. Hoi lieverd,
    ik geloof dat de tijd ginder iets vlugger gaat dan hier, maar daar valt natuurlijk veeeeeel meer te beleven.
    Goed om te horen dat je je daar thuis voelt.
    Geniet er nog volop van.
    Dikke knuffel en kus.
    Liefs moeke xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een heel avontuur dacht ik. We hebben drie jaar geleden ook Vwaza bezocht in april. Toen was het gelukkig droog. Maar geen te beste weg er naartoe.

    BeantwoordenVerwijderen